Kom godt igennem uro og bekymring.

 

Sørg for at få støtte og samtaler, hvis du har brug for det.

Verden er i krise og igang med en forandring, hvor vi endnu ikke ved, hvad konsekvenserne og udfaldet bliver. Uvisheden om fremtiden, de nuværende restriktioner og den daglige strøm af updates er nærmest surrealistisk og selvfølgelig svært for mange. Hverdagen og hele samfundet er i en stadig proces af forandringer og det påvirker os alle, på den ene eller anden måde. Det kalder på både solidaritet og tålmodighed, men det kan også  kalde på bekymringer og usikkerhed.

Du skal gøre hvad du kan for at sikre din mentale sundhed. Har du brug for samtaler, rådgivning eller coaching skal du række ud efter de tilbud der er.

Sundhedsstyrelsens tilbud om psykologsamtaler.

Der er mulighed for samtale med psykologer online i Sundhedsstyrelsens regi til borgere, der er urolige, får angst eller på anden måde har det mentalt svært på grund af Covid-19 og den krise og usikkerhed der følger med. Det er gratis, og du kan ringe 7020 0233 (Myndighedernes hotline) og orientere dig om det.

Hvis du ikke oplever at Sundhedsstyrelsens tilbud er det rigtige for dig, kan du selvsagt kontakte andre behandlere.

Mit tilbud til dig.

Jeg kan hjælpe dig til at få mere ro og struktur i denne stadige proces af forandringer og restriktioner. Jeg har tilføjet en sektion med gode råd lidt længere nede på siden.

Jeg kan tale med dig om dine bekymringer og hjælpe dig til at lægge tankemylderet til side med enkle øvelser.

Jeg kan hjælpe dig til at skærpe dig på, hvilke værdier der er dit grundlag og pejlemærke lige nu.

Men jeg kan også hjælpe dig til at reflektere og sætte retning for, hvad du har lært og erfaret som du gerne vil tage med dig efter krisen. Jeg kan hjælpe dig med at prioritere det, du gerne vil udvikle, og til at skærpe dig på, hvad der skal med og ikke med ind i den hverdag der kommer efter Covid-19.

Alle lærer noget og opdager nye sider af sig selv og andre i overgangs faser og kriser. Du har måske skubbet ønsker om ændringer til side længe og nu bliver det tydeligt, at du skal starte på arbejdet med ændringer.

Book her:

Vi kan gå en walk and talk i skoven,- med afstand, når vejret er godt: https://system.easypractice.net/book/tools-for-living-dk

Vi kan mødes på web: https://system.easypractice.net/book/tools-for-living-dk

Eller vi kan tale sammen i telefonen: https://system.easypractice.net/book/tools-for-living-dk

Og du kan altid ringe til mig her: +4526147313

Gode råd:

Midt i en krise er det klogt at passe godt på sig selv.

Her er en ikke udtømmende liste over gode råd du og din familie måske kan have glæde af i disse uger:

Hold din forbindelse til venner og kolleger ved lige. Lav aftaler om video og chats med dem du plejer at mødes med. Ring til dine ældre familiemedlemmer, og sørg i det hele taget for at du har så meget socialt liv som muligt, mens du selvfølgelig overholder myndighedernes anbefalinger. Man kan f.eks. se film sammen og gå tur sammen, også selvom man er i hver sin ende af landet, og zoom kan bruges til mange slags sammenkomster.

Vær åben og tal med nogen du stoler på, hvis du er bekymret, – der kan være rigtig grunde til bekymring lige nu.Tal med en god ven og fortrolig, eller en professionel så du får hjælp til at håndtere bekymringerne.

Hvis du føler dig urolig og ensom kan det være beroligende og opmuntrende at lytte til en god podcast eller en god lydbog,- en anden stemme i rummet kan være en stor trøst.

Sæt struktur på din dag, følg din almindelige rutine og døgnrytme i den udstrækning det er muligt, – eller hvis du længe har ønsket dig en anden rutine, så grib chancen for at etablere en ny rutine nu,- det vigtige er at du sætter en struktur og holder fast i den. Tænk over, hvad du gerne vil bruge den ekstra tid hjemme til, og planlæg aktiviteter, såsom at rydde op, være kreativ, afvikle forårsrengøringen, sortering af tøj, lære yoga eller Qi Gong via zoom eller youtube,- eller hvad du nu har lyst til.

Hvis du bor sammen med andre, så vær sammen opmærksomme på, at skabe en struktur og en dagligdag, der giver rum til privatliv for Jer alle. I er formentlig ikke vant til at gå sammen dag ind og ud, så planlæg sådan at I hver især får lidt privat rum.

Vær aktiv, brug kroppen, få motion, og kom så meget ud i naturen som muligt. Sæt dig på terrassen eller altanen i solen, gå lange ture i skov eller ved strand – med afstand til alle andre – få så meget dagslys som muligt. Når du arbejder hjemme gælder det stadig, at du skal rejse dig op, gå lidt rundt og ikke sidde ned på stolen for lang tid ad gangen.

Hvis du arbejder hjemme, arbejder du stadig i videst mulig omfang indenfor sædvanlig arbejdstid, og hvis du har plads til det, arbejder du i et rum, der ikke er din stue, dit soveværelse eller dit køkken,- så du fysisk og mentalt har en adskillelse til arbejdet.

Vær kreativ, syng, dans, mal eller tegn, – læg puslespil, skriv blogposts, lær at meditere eller gør noget andet som gør dig glad.

Skær ned på nyhedsstrømmen, lad være med at slå op på nettet hele tiden,- det giver mere nervøsitet og dårligere humør og det bliver svært at lade være med at slå op igen og igen. Koncentrer dig i stedet om det, du kan gøre noget ved.

Spis sund, godt og varieret. Drik ikke for meget alkohol.

Har du pårørende, naboer eller bekendte, der arbejder på fuld kraft for at få sundhedssystemet eller andre dele af samfundet til at hænge sammen, kan du tilbyde din hjælp og støtte. Det samme gælder til enlige ældre eller dem, der er syge og bor alene. Det giver mening for alle parter og det kan give dig en følelse af styrke og ro at hjælpe andre.

Inden du lægger dig til at sove, vil jeg foreslå dig, at du bruger lidt tid på at lave en liste over fem ting, du er taknemmelig over fra dagen der gik. Et par eksempler kan være: et smil du fik, at du bor i et land med et godt sundhedssystem, at du opnåede noget i dag du gerne ville, at der er varmt vand i vandhanerne, at du gør en forskel ved at blive hjemme, at du sad på altanen i solskin etc. Det er godt for dig og for din hjerne at slutte dagen med noget der helt reelt er positivt.

Her er en lille video fra Russ Harris med gode råd: https://www.youtube.com/watch?v=BmvNCdpHUYM&t=40s

Til sidst vil jeg tilføje, at bl.a. Sundhedsstyrelsen har en liste over gode råd, du også kan orientere dig på deres hjemmeside: https://www.sst.dk/da/nyheder/2020/gode-raad-til-trivsel-og-mental-sundhed

 

Og lad mig til sidst give ordet til John O´Donohue

This is the time to be slow,
Lie low to the wall
Until the bitter weather passes.

Try, as best you can, not to let
The wire brush of doubt
Scrape from your heart
All sense of yourself
And your hesitant light.

If you remain generous,
Time will come good;
And you will find your feet
Again on fresh pastures of promise,
Where the air will be kind
And blushed with beginning.”

― John O’Donohue, To Bless the Space Between Us: A Book of Blessings