5 metoder til at passe bedre på dig selv i en travl hverdag

 

Her er 5 helt enkle tips til at tage vare på dig selv og dit helbred i en travl hverdag, og til at bevare ro og overblik. 

Hvad enten du er lærer, læge, bankrådgiver, visitator i Borgerservice eller f.eks. sælger, kan hverdagens mange møder med andre mennesker, mange dialoger, mange møder og et hav af forventninger til dig, gøre dig mentalt træt og slide på dit helbred.

  1. Før du sender den næste email, før du sender en sms, før du møder den næste kunde, borger, klient eller elev  på dit kontor eller i telefonen, – så læn dig lige tilbage i stolen, mærk ryglænet mod din ryg, luk øjnene, træk vejret dybt tre gange, – mærk vejrtrækningen og mærk hvordan den skubber til din krop,- slap fuldstændig af et øjeblik. Og åbn så dine øjne igen og send mailen, send din sms, – og byd den næste kunde velkommen.
  2. Gør en ting ad gangen og koncentrer dig om en ting ad gangen. Det fokus betyder, at du er langt bedre til dit job, og det betyder også, at du passer langt bedre på dine kognitive resurser. Du bliver mentalt træt, når du lader opmærksomheden skøjte rundt imellem flere ting på en gang. Det betyder også, at du skal droppe vanen med at tjekke og svare private beskedder på Facebook og Twitter mens du arbejder.
  3. Hvis du har haft en vanskelig samtale, som bliver “hængende” og gør dig trist, irriteret, forvirret eller vred, så gå ind til din kollega eller ring til en klog og reflekter lige sammen over, hvad der skete og hvad du kan lære af den samtale. Hvis du ikke har tid, så gør dig kort et par noter om samtalen og læg dem på bordet til senere refleksion.
  4. Før hvert møde reflekterer du over, hvad formålet med mødet er, hvad din rolle er, og hvad du gerne vil bidrage med. Det dræner dig for energi, at sidde til møder uden at gøre dig klart, hvad dit eget bidrag er.
  5. Afslut din arbejdsdag med at lukke ned. Giv dig selv en kort gennemgang af hvad der er afsluttet i dag,- og hvad der skal prioriteres i morgen. Ryd op på bordet og lav en kort memo til dig selv om hvad du starter med i morgen tidlig. Gør dit skrivebord rart og overskueligt at vende tilbage til.

Og så gør du selvfølgelig altid som ham på billedet: Hold dine pauser 🙂

Vælg hvad du skal gøre i dag for at passe bedre på dig selv,-  og gør noget aktivt for at huske det,- en venlig reminder hver time fra mobilen eller inddrag en teamkollega og støt hinanden i at bruge og videreudvikle metoder til at passe på Jer selv.

Dårligt psykisk arbejdsmiljø klares ikke med personlige strategier alene, der skal andet og mere til. Men det er altid en god ide, at gøre noget for at passe på sig selv i en travl hverdag.